Agenda

Zonder boer geen voer!
West-Brabant

Programma Moerdijk

Maart - mei
Tentoonstelling

De tentoonstelling  kunt u bekijken van 15 maart 2018 t/m 8 mei 2018 in Kinderboerderij “De Dierenploeg” in Zevenbergen.

Programma Steenbergen

Februari - maart
Tentoonstelling

De tentoonstelling  kunt u bekijken van 6 februari 2018 t/m 5 maart 2018 in supermarkt Jumbo in Steenbergen.


Programma Zundert

Vrijdag 8 december
Opening tentoonstelling

De tentoonstelling  kunt u bekijken van 8 december 2017 t/m eind januari 2018 in tuincentrum de Bosrand in Rijsbergen.

Zondag 10 december
Expositie "het dagelijks boerenleven in de Brons- en IJzertijd"

de expositie is een coproductie van het cultuurhistorisch museum de Weeghreyse en de archeologische werkgroep van de Heemkundekring de Drie Heerlijkheden.

De tentoonstelling  kunt u bekijken vanaf 10 december 2017 
elke zondag van 14.00-17.00 uur
Cultuurhistorisch museum de Weeghreyse
Sint Bavostraat 18 4891 CJ in Rijsbergen.

Donderdag 28 december
Broodjes bakken in de ijzertijd

Een leuke activiteit voor kinderen: bak een broodje met een echte ijzertijd-boerin. Je kunt ook je eigen kruiden zaaien in een potje helemaal voor jou alleen.
Deelname is gratis.
Tuincentrum de Bosrand in RijsbergenProgramma Etten-Leur

Zaterdag 21 oktober
Opening tentoonstelling
De tentoonstelling  kunt u bekijken van 21 oktober 2017 t/m 26 oktober 2017
in het winkelcentrum van Etten-Leur.

Boerenmarkt en open dag
10.00 - 16.00 uur:  
Boerenmarkt ZLTO in en nabij tentoonstellingsruimte,  open bedrijven dag ZLTO en bezichtigen van museale tractoren nabij het Winkelcentrum.

28 en 29 oktober
Ambachtelijke Zagerij en Klompenmakerij Museum Etten-Leur
Demonstratie klompen maken 

6 t/m 11 november
Zo deden wij dat toen Zo doen we het nu
In de tentoonstellingsruimte kunt u diverse landbouwwerktuigen bekijken. Agrariërs leggen uit wat het nut en noodzaak van deze werktuigen is.  Op zaterdag zijn nabij het overdekte winkelcentrum in Etten-Leur museale tractoren te bezichtigen.

13 t/m 18 november
Museumweek
Marktkramen met informatie over de Etten-Leurse musea die u natuurlijk ook kunt bezoeken. Ook Het Land- en Tuinbouwmuseum Buiks is in de maand november te bezoeken!

18 november
Rondrit huifkar
Op deze zaterdag zijn er buiten het Winkelcentrum in het Winkelhart historische tractoren te zien en kan men in een huifkar een rondje rijden door het centrum van Etten-Leur.

20 t/m 26 november
Speurtochtweek kinderen
In de etalages van de winkels van Winkelcentrum Etten-Leur zijn agrarische apparaten en producten tentoongesteld. Door het oplossen van een rebus kunnen kinderen een boerenprijs winnen. Deelnameformulieren zijn op te halen en in te leveren in de tentoonstellingsruimte.


25 november
Boer-Gondische Markt door agrarische bedrijven uit de regio.
Proeven en beleven van West Brabantse producten

Alle activiteiten hebben plaats in of nabij ‘Winkelcentrum Etten-Leur’ tijdens winkelopeningstijden


Programma Breda

Vrijdag 1 september
Opening tentoonstelling
29 augustus 2017 t/m 15 oktober 2017

Iedere dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag 9 september, zondag 10 september en zondag 15 oktober: 11.00 - 17.00 uur

Za/zo 9/10 september
Open monumentendag
11.00 - 17.00 uur
Op Open Monumentendag (www.omdbreda.nl) laten we zien hoe landbouwers in de prehistorie werkten, kunnen kinderen historische spellen spelen, kunnen ze met de archeologen zelf op zoek naar vondsten met een metaaldetector. 

Zo 15 oktober
11.00 - 17.00 uur
Moderne landbouw
Het tweede weekend van oktober staat in het teken van de moderne landbouw: De werkwijze van nu, er zijn kramen met lokale producten. Verder zijn er voor de kinderen speelkussens en kunnen ze met de archeologen zelf op zoek naar vondsten met een metaaldetector.


Programma Drimmelen

Zondag 2 juli
Wandelen op zondagochtend in het thema van ‘Zonder boer geen voer’ + bezoek tentoonstelling. 
Start 9.30 uur. 
Vertrekpunt Sjaak van Schie, Oud Drimmelen 4 te Drimmelen. 

Aanmelden is niet nodig.

Zondag 16 juli
familiefietstocht langs verschillende agrarische bedrijven en de tentoonstelling. Onderweg is er informatie over de bedrijven en heemkunde, en kunt u genieten van een lokaal geproduceerd hapje en drankje. 
Startpunt Biesboschcentrum Drimmelen, vanaf 11.00. 
Aanmelden is niet nodig.

Woensdag 2 augustus
Vaartocht met de Boswachter:  Tijdens een vaartocht door de Biesbosch hoort u van alles over de agrarische praktijken in verleden en heden. Onderweg komen we een ijzertijdboerin tegen die u nog wat verder mee terug neemt in de tijd. Speciaal erg leuk voor kinderen! 
Vertrek 13.00 uur, terug +/- 16.30. 
Kosten volw € 17.50, kinderen € 12.50 

Zondag 6 augustus
Wandelen op zondagochtend in het thema van ‘Zonder boer geen voer’ + bezoek tentoonstelling.  Start 9.30 uur. Vertrekpunt Sjaak van Schie, Oud Drimmelen 4 te Drimmelen. 
Aanmelden is niet nodig. 

Woensdag 9 augustus
Vaartocht met de Boswachter: Tijdens een vaartocht door de Biesbosch hoort u van alles over de agrarische praktijken in verleden en heden.
Vertrek 13.00 uur, terug +/- 16.30. 

Kosten volw € 17.50, kinderen € 12.50 Programma Altena


Op 27 mei organiseren de Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch en ZLTO Altena-Biesbosch een wandeling op het Doornse molenpad bij Almkerk met informatie over de gewassen op de akker en het agrarisch landschapsbeheer dat hier plaats vindt.

Op 21 april lanceren de Historische Vereniging Het Oude Land van Heusden en Altena en Heemkundekring Onsenoort het boek ‘Van grond tot mond, boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena en de Langstraat’.

HAK verloot een exclusieve rondleiding voor twee personen. Als u een briefje achterlaat bij de tentoonstelling, kunt u één van de gelukkigen zijn!

Hoewel de tentoonstelling na Pinksteren verder reist, staat de Open Monumentendag 2017 ook in het thema van Boeren, Burgers en Buitenlui. Erfgoed Altena zal in dat weekend een boerderijenroute verzorgen. Houd onze site in de gaten voor meer informatie hierover!
Programma MEC Roosendaal

 • Boerenfestival
9 april 2017, vanaf 13.00 uur
MEC Roosendaal,
Dennscheerderdreef 11, 4707 PK  Roosendaal

Programma Oosterhout - Tuincentrum AVRI:

 • Tentoonstelling
  25 november 2016 t/m 30 januari 2017
  Tuincentrum AVRI, Heistraat 47, 4909 BD  Oosteind

 • Ga mee de boer op in Den Hout!
 • 21 januari 2017


 •  Boeren van toen tot nu!
  27 december 2016Programma Gemeentehuis Halderberge:

 • Tentoonstelling
  15 september 2016 t/m 20 november 2016
  Gemeentehuis Halderberge, Parklaan 15, 4731 GJ  Oudenbosch

Zonder boer geen voer! Oost-BrabantBoerenbondsmuseum Gemert 

Vanwege het succes en de belangstelling is besloten de tentoonstelling Zonder Boer Geen Voer te verlengen. Zodat u ook tijdens de wintermaanden deze boeiende expositie nog steeds kan bezoeken. Maar wees er snel bij, want op 1 maart wordt de expositie beëindigd met een speciaal programma met rondleidingen en lezingen.

Gedurende het winterseizoen van 10 november tot en met 1 maart blijft de expositie open op zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het in die periode voor groepen mogelijk om de expositie op afspraak te bezoeken. Vooral voor scholen is dat een leerzame activiteit. In januari en februari hebben schoolklassen gratis toegang.

Programma:

Zondag 1 maart 2015
Laatste dag tentoonstelling "Zonder Boer Geen Voer"! in het Boerenbondsmuseum.

Afsluiting
Op 1 maart 2015 wordt de expositie en het project in Peelland beëindigd. Op die dag zal er voor het publiek elk uur een korte inleiding zijn over de archeologie van het boerenbedrijf en zal er aansluitend (maar ook los te volgen) een rondleiding zijn op de tentoonstelling.

Elk uur rondleidingen op de expositie "Zonder Boer Geen Voer":
De expositie neemt u mee door 5000 jaar boerenverleden. Tijdens de rondleiding geven we u uitleg over wat er allemaal veranderd is in die tijd en wat er eigenlijk nog steeds hetzelfde is gebleven. We gaan daarbij in op technieken en bouwstijlen, maar ook op de positie van de boer in de maatschappij.

Er is een gratis beknopte tentoonstellingsgids, zolang de voorraad strekt.

Yvonne Lammers, die de expositie samenstelde, leidt bezoekers elk uur rond, steeds op het halve uur: 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur.
U krijgt dus vier keer de gelegenheid om aan de rondleiding deel te nemen.

Elk uur een presentatie:
Geïnteresseerd in archeologie? Wat zijn de mogelijkheden?
Veel mensen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun eigen omgeving en willen zich daar meer in verdiepen. Waar kunnen zij daarvoor dan terecht? Welke archeologische verenigingen zijn er en wat bieden die? Kun je zelf op zoek, bijvoorbeeld met een metaaldetector? In het kort komen de verschillende mogelijkheden in uw eigen regio voorbij.

Tonnie van de Rijdt, voorzitter van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, vertelt hierover steeds op het hele uur: 14.00, 15.00 en 16.00 uur. In totaal dus drie keer.
De toekomst van de land en tuinbouw in De Peel.
Lezing, Maandag 27 oktober

In de ogen van veel boeren in de Peel, wordt er te gemakkelijk gezegd dat de landbouw moet krimpen omwille van milieu en landschap. Actiegroepen zien niets liever dan een forse vermindering van het aantal dieren in De Peel en zij willen de veehouderij vandaag nog saneren. Maar waar zouden we zijn als de laatste boer in De Peel het licht uit doet? Waar zouden we zijn als de boer geen voer verbouwt?

Het is die vraag die centraal staat in de tentoonstelling ‘Zonder Boer geen Voer’ en in de lezing van ZLTO voorzitter Hans Huijbers. “Ik hoor regelmatig in mijn omgeving zeer kritische geluiden over de land- en tuinbouw in De Peel. Het zou volgens sommige groepen allemaal een bedreiging zijn voor het milieu en de volksgezondheid”, zegt ZLTO voorzitter Hans Huijbers. “Dat boeren en burgers elkaar weer moeten leren verstaan, dat ben ik eens met de organisatie van Zonder Boer geen Voer. Dat begint met luisteren.”

Huijbers is melkveehouder in Wintelre en voorzitter van de ZLTO in Brabant en Zeeland. In zijn inleiding gaat hij op zoek naar de link tussen de actuele oorlogen in Azië, Noord- en Midden Afrika, de toename van welvaartziektes als obesitas en de kritiek op de huidige land- en tuinbouw. “En ik zal proberen te duiden wat de effecten van de wereldwijde trends zijn voor de land- en tuinbouw in de Peel. Is niet de grootste uitdaging het veranderen van de voedselketen?”

Volgens Huijbers hebben boeren en tuinders een sleutelrol in het gezond voeden van mensen en dieren, beheren van het landschap, verbeteren van de biodiversiteit en niet te vergeten de regionale economie. “Zonder Boer geen Voer is daarmee een toepasselijke titel voor een inspirerende avond”, besluit Huijbers.

Fotowedstrijd Peelpanorama
Voorafgaand aan de lezing van Hans Huijbers is de prijsuitreiking van de fotowedstrijd van het Peelpanorama.
Maar liefst 79 prachtige foto’s zijn er ingestuurd, rondom het thema “Vakantie vieren in de Peel in 2014”. De punten van het publiek zijn geteld en de jury is bij elkaar geweest. Welke foto’s er zijn genomineerd en wie er uiteindelijk gewonnen hebben, dat maken wij op maandagavond 27 oktober bekend.

Wij nodigen iedereen van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Ontvangst is vanaf 19:00.

Programma 27 oktober:

19:00 uur Ontvangst met koffie en thee
19:15 - 19:45 uur Prijsuitreiking fotowedstijd Peelpanorama door Jan van Rijsingen
19:45 - 20:00 uur Pauze
20:00 - 22:00 uur Lezing Hans Huijbers - voorzitter ZLTO

Deelname aan deze avond is kosteloos. Aanmelden is niet nodig.

Het agrarisch gebruik en ontginning van het landschap
Lezing, Maandag 29 september

Hein Vera - De ontwikkeling van het landschap en het boerenbedrijf
Hein Vera vertelt over de ontwikkeling van het landschap in de periode 1200 - 1850; bossen, heide en zandverstuivingen. We zien nu vooral maisvelden, kunstweiden en dennenbossen, maar dat is niet altijd zo geweest. Daarnaast komen innovaties in de landbouw van de 13de tot de 19de eeuw aan de orde onder het motto: de Brabantse landman was niet achterlijk. En tenslotte iets over de rechten op gemene gronden, van grondheerlijkheid naar gemeentelijk grondbedrijf.

Paul Thissen - Kapitaal of Boerenbonds? Heideontginning in de Brabantse Peel 1850-1940
In het tweede deel van de avond komt Paul Thissen aan het woord over de agrarische ontginning van de "woeste gronden" in de Peel en andere heidegebieden in de regio vanaf 1850. In het moderniseringsproces vn het platteland werd de heide ontgonnen tot bos en landbouwgrond. Nieuwe nederzettingen verrezen op het eerder 'lege' land. In Brabant was het de Heidemaatschappij die na 1890 grootschalige ontginning op gang bracht.
Aanvankelijk bevolkten ook mensen uit protestantse streken de nieuwe gronden; na 1920 domineerden de lokale landbouwers, verenigd in de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond. Met de wisseling in groepen die betrokken waren bij de heideontginningen, veranderde ook de aard van de gemaakte landschappen.5000 jaar veehouderij in zuidoost Brabant
Lezing, Maandag 25 augustus 20.00 uur

Hoe weten we wanneer huisdieren tam zijn gemaakt of wanneer ze voor het eerst als huisdier werden gehouden? Waar kwamen de dieren vandaan? Hoe gingen mens en dier vroeger met elkaar om?

Tot half november 2014 is in het Boerenbondsmuseum in Gemert de tentoonstelling ‘zonder boer geen voer’ te bezoeken. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee naar het landleven vanaf de late prehistorie tot het recente verleden. In de bodem van de Peelregio zijn door vroegere bewoners duizenden jaren lang archeologische sporen en vondsten achter gelaten.

Theo de Jong, gemeentelijk archeoloog van Helmond en specialist in dierlijke resten uit opgravingen, vertelt over domesticatie en introductie van (slacht-)vee en pluimvee in zuidoost Brabant. Er wordt ingegaan op bodemsporen en archeologische vondsten en wat deze betekenen voor het reconstrueren van de agrarische geschiedenis. Met behulp van archeologische vondsten uit de regio wordt een beeld geschetst over de relatie mens en dier vanaf de prehistorie tot late middeleeuwen. Tenslotte wordt een link gelegd naar hedendaagse veeteelt.Vondsten laten onderzoeken
Maandag 30 juni 17.30 - 20.00 uur

Op maandagavond 30 juni vanaf 17.30 uur is er voor iedereen een mogelijkheid om archeologische of andere vondsten te laten onderzoeken door deskundigen. Het kan gaan om vuurstenen voorwerpen, aardewerk (ook scherven), metalen voorwerpen, munten en allerlei andere voorwerpen die ergens gevonden zijn.

Dus heb je al een tijd lang op zolder iets liggen of heb je misschien pas met een metaaldetector iets gevonden en wil je graag weten wat het is en hoe oud het is, kom dan naar het Boerenbondsmuseum en breng je spullen mee.
De aanwezige deskundigen zijn: Pieter Dijkstra (vuurstenen materiaal); Theo de Jong (botten); Rob Schlooz (detectorvondsten, metaal); voor allerlei (andere) voorwerpen en vragen zijn nog aanwezig de archeologen Ben van den Broek, Dirk Vlasblom, Jos van der Weerden en Ria Berkvens.Bewoningsgeschiedenis en landbouw in Peelland vanaf de late prehistorie tot de middeleeuwen.
Lezing, Maandag 30 juni 20.00 uur

Henk Hiddink toont in deze lezing hoe de mensen woonden en leefden, van de Brons- en IJzertijd tot en met de Volle Middeleeuwen (van 2000 voor tot 1250 na Chr.). De nadruk ligt op opgravingen in Peelland, zoals die in Lieshout, Someren en Deurne, maar ook vindplaatsen elders in het Zuid-Nederlandse dekzandgebied komen aan bod. De behandelde periode is lang en er vonden allerlei ingrijpende veranderingen plaats, zoals een eerste milieucrisis, de komst van de Romeinen en de opkomst van kerkelijke instellingen, edelen en het hertogdom Brabant. Tegelijkertijd was praktisch de hele plattelandsbevolking nog boer, zodat men zich soms alleen voor zover nodig aanpaste aan de veranderingen en zich vooral bleef richten op het eigen boerenbedrijf. Het leven op de zandgronden was zeker niet makkelijk, maar men is er duizenden jaren in geslaagd hier te blijven wonen en landbouwen.

Henk Hiddink was de afgelopen jaren als onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en daar belast met de uitwerking en publicatie van de opgraving Hoogeloon-Kerkakkers, een Romeinse villa-nederzetting. Daarnaast is hij senior-archeoloog bij VUhbs en heeft voor dat bedrijf grote opgravingen van grafvelden en nederzettingen uitgevoerd bij Lieshout, Someren, Deurne, Weert en Nederweert.Akkers door de eeuwen heen
Lezing, Maandag 26 mei 20.00 uur

Ria Berkvens; Landbouw en akkers in de prehistorie
Ergens tussen ongeveer 5300 en 2000 voor Chr. heeft de nomadische leefwijze van jagen en verzamelen in onze streken plaats gemaakt voor die van een op landbouw en veeteelt gebaseerd bestaan. Voor het eerst werden permanente huizen gebouwd. Er werden voorraden voor de winter aangelegd, waarvoor aardewerken potten werden geïntroduceerd. En er werden akkers aangelegd. In de loop van die eeuwen veranderde het aanzicht van het landschap. Er ontstonden heidevelden die het oerbos versnipperden. De akkers bestaan uit kleine vierkante percelen die worden omgeven door aarden walletjes. Na een aantal jaar moeten de akkertjes braak liggen vanwege het feit dat er onvoldoende bemesting plaatsvindt. Daarom worden nieuwe akkers aangelegd, die met elkaar in de loop van de eeuwen een aaneengesloten complex - de zogenaamde raatakker of celtic fields – gaan vormen.
Celtic fields waren in Zuidoost-Brabant alleen waargenomen op luchtfoto’s, maar waren tot voor kort nog niet nader onderzocht. In 2012 en 2013 is in Someren op de Strabrechtse Heide voor het eerst archeologisch onderzoek gedaan naar het precieze ontstaan van deze akkers. Meestal wordt aangenomen dat ze ontstaan zijn in de late bronstijd/vroege ijzertijd. Ze bleven zeker tot in de late ijzertijd bestaan.
Tot aan het einde van de IJzertijd bestond de bevolking van de Brabantse zandgronden uit voornamelijk een voor zichzelf producerende boerensamenleving. De Romeinse overheersing resulteerde in ingrijpende veranderingen. Er werd voedsel geproduceerd voor anderen. Er werden nieuwe gewassen ingevoerd, zoals onder andere appel, peer, perzik, selderij en walnoot. Ook werd de kip geïntroduceerd.

Jan Timmers; Akkers vanaf de late middeleeuwen
In de loop van de 13de eeuw treden er grote veranderingen op in de manier waarop landbouw werd bedreven in onze regio. De plekken waarop voorheen gewoond en gewerkt werd werden verlaten en de bewoning verplaatste zich naar de locaties waar we nu de oude dorpskernen en buurtschappen vinden. De voormalige woongronden werden omgevormd tot grote open akkercomplexen met midden daarop in sommige plaatsen de oude middeleeuwse kerk en er rondom heen de nieuwe gehuchten en dorpen. In de 14de en 15de eeuw, Brabants gouden eeuw, werden nieuwe kampen ontgonnen bij nieuwe kleinere akkers.
Oude akkers worden “bolle akkers” genoemd, maar hoe kwam dat dan en ging dat overal op dezelfde manier? Door het potstalsysteem werden akkers in de loop der eeuwen opgehoogd en ontstonden er steilranden en holle wegen. Akkers werden omheind met houtwallen, greppels en hagen. Meestal bleven ze in gebruik, maar soms werden ze verlaten. Het vruchtbaar houden en bemesten van de akkers koste veel tijd en energie en soms mislukte toch de oogst. Hagelkruizen en rituelen uit het (volks)geloof moesten er voor zorgen dat dat niet zou gebeuren. Veel metaalvondsten op akkers getuigen daar nog van.Gemeentehuis Bladel

19 augustus tot 1 november 2013

Markt van streekproducten
31 - 8, van 11.00 tot 17.00 uur

Plaatselijke agrariërs laten een gevarieerd aanbod aan producten zien. De Coöperatie Kempen Goed zal met een eigen, gezamenlijke presentatie aanwezig zijn.
Om een indruk te krijgen van de producten die in de omgeving verbouwd worden, kunt u een knapzakroute langs de kramen afleggen. Aan het eind van hun tocht zal het knapzakje gevuld zijn met streekproducten!
Een knapzakje kost 4 euro en is ter plekke verkrijgbaar.
Tijdens de markt is ook de tentoonstelling in het gemeentehuis te bezichtigen.

Lezingen - Zonder boer geen voer
Raadzaal gemeentehuis Bladel, 
van 19.30 tot 21.30 uur, toegang gratis

woensdag 28-8,
‘5000 jaar veehouderij in Zuidoost Brabant.'
Domesticatie en introductie van (slacht-)vee en pluimvee vanaf prehistorie tot recent verleden. Theo De Jong, archeoloog gemeente Helmond en gespecialiseerd in onderzoek van dierlijk botmateriaal

woensdag 11-9,
‘De Romeinse villa-nederzetting van Hoogeloon.'
Een luxe buitenhuis te midden van boerderijen’. Henk Hiddink, archeoloog, verbonden aan het onderzoeksbureau van de Vrije Universiteit en gespecialiseerd in de archeologie van Zuid Nederland

woensdag 25-9,
‘Brabantse akkers; gezegend land.'
Archeologisch onderzoek naar het gebruik en de beleving van het Brabantse bouwland’.
Johan Verspay, archeoloog verbonden aan het onderzoeksbureau Diachron (Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in onderzoek naar het Brabantse platteland in de Late Middeleeuwen en Vroege Nieuwe Tijd,

dinsdag 8-10,
‘Heideontgingen in Bladel en Netersel in de 19de en 20ste eeuw.'
Belemmerende en bevorderende factoren voor de heideontginningen, gerelateerd aan de landbouwontwikkelingen in Brabant in diezelfde periode’.
Harry Fiers en Toon Geenen, docenten geschiedenis Pius X college.

woensdag 23-10
Heden en toekomst van de agrarische sector in de Kempen
 
Bezoek aan heemkamer, Bleijenhoek, Bladel
Heemkundekring Pladella Villa leidt u graag rond in de Heemkamer, waarin u kennis kunt maken met het rijke verleden van Bladel. Op de bovenverdieping bezoekt u een keuken uit grootmoeders tijd, een smidse en ziet u werktuigen van een sigarenmaker. Beneden worden maquettes en vondsten uit een verder verleden getoond, waaronder enkele vondsten uit het Romeinse villaterrein in Hoogeloon.
Elke woensdag van 14.00 uur tot 16.00 uur en van 19.00 uur tot 21.00 uur.

 
Scholenprogramma
Voor de groep 6, 7 en 8 van de basisscholen is er een speciaal programma. Dat bestaat uit een bezoek aan de tentoonstelling in het gemeentehuis en een bezoek aan een boerenbedrijf in de omgeving van de school. Bij beide bezoeken krijgen de leerlingen deskundige uitleg over wat er allemaal te zien is. Ook Buitenschoolse Opvang kan van dit programma gebruik maken. Voor het voortgezet onderwijs wordt op verzoek een speciaal programma gemaakt.
Op een aantal woensdagmiddagen is er een kinderprogramma, waar kinderen en hun ouders welkom zijn.Gemeenthuis Oss
november 2012 t/m februari 2013

We zouden het vandaag de dag bijna vergeten; hoe afhankelijk we zijn van de opbrengst van het platteland. Graan, groenten, vlees en melkproducten vormen de basis van ons dagelijks voedsel. Tegenwoordig komt ons eten van heinde en ver, maar vroeger was dat heel anders. De eerste boeren die zich in de huidige gemeente Oss vestigden zorgden in de vroegste perioden voor zichzelf en later voor de voedselvoorziening van hun directe omgeving. Zij werden zo voor de stedelingen een belangrijke bondgenoot. De boeren van het platteland en de handelaren en ambachtslieden uit de stad konden in elkaars behoeften voorzien.

De tentoonstelling 'Zonder boer geen voer! Archeologische vondsten uit 5000 jaar boerenverleden' liet aan de hand van enkele recente opgravingen in de gemeente Oss zien hoe de scheiding tussen voedselproducenten en -consumenten is ontstaan en hoe het 'boeren' in de afgelopen 5000 jaar veranderde.
De tentoonstelling is samengesteld en ontworpen door Echo tekst en presentatie. Bij deze tentoonstelling waren diverse activiteiten, onder andere een lezing en een cursus georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Oss. Voor alle bezoekers was er een gratis tentoonstellingsboekje.Stadsarchief Oss
14 augustus t/m 16 november 2012

We zouden het vandaag de dag bijna vergeten; hoe afhankelijk we zijn van de opbrengst van het platteland. Graan, groenten, vlees en melkproducten vormen de basis van ons dagelijks voedsel. Tegenwoordig komt ons eten van heinde en ver, maar vroeger was dat heel anders. De eerste boeren die zich in de huidige gemeente Oss vestigden zorgden in de vroegste perioden voor zichzelf en later voor de voedselvoorziening van hun directe omgeving. Zij werden zo voor de stedelingen een belangrijke bondgenoot. De boeren van het platteland en de handelaren en ambachtslieden uit de stad konden in elkaars behoeften voorzien.

De tentoonstelling 'Zonder boer geen voer! Archeologische vondsten uit 5000 jaar boerenverleden' liet aan de hand van enkele recente opgravingen in de gemeente Oss zien hoe de scheiding tussen voedselproducenten en -consumenten is ontstaan en hoe het 'boeren' in de afgelopen 5000 jaar veranderde.
De tentoonstelling is samengesteld en ontworpen door Echo tekst en presentatie. Bij deze tentoonstelling waren diverse activiteiten, onder andere een lezing en een cursus georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Oss. Voor alle bezoekers was er een gratis tentoonstellingsboekje.

Geen opmerkingen: